• 2018 December

  2018 December

   

  2018 utolsó hónapja az ünnepekről szól.

   

  Tovább olvasok

 • A sikeres ingatlan eladás titka

  A sikeres ingatlan eladás titka

  Ingatlan értékesítésnél két főszempont létezik eladói oldalon. Az egyik, hogy jó áron váljunk meg tőle, a másik, hogy ez a lehető legrövidebb időn belül megtörténjen. Szeretnénk most egy-két buktatóra rámutatni és ezt kikerülendő, néhány tanácsot adni.

  Magyarországon tulajdonosi részről meglehetősen nagy a bizalmatlanság - sajnos nem alaptalanul- az ingatlanügynökökkel, ingatlanirodákkal szemben. Ezért tapasztalatlanságuk ellenére sokan először maguk próbálkoznak a hirdetéssel, internetes platformok lehetőségeivel élve. Ez olyan hibalehetőségeket tartogathat magában, amik hónapokkal vagy akár évekkel is meghosszabbíthatják az eladás idejét. Mivel az ingatlanértékesítés összetett tevékenység, szükség van hozzá jogi, értékbecslői, pénzügyi és tárgyalástechnikai ismeretekre is.

  Tovább olvasok

 • Ünnepi dekoráció tippek, ha hirdeted a lakásod

  Ünnepi dekoráció tippek, ha hirdeted a lakásod

  A karácsony közeledtével mindenkiben felébred a vágy, hogy otthonát ünnepi hangulatba öltöztesse. Mindannyian ismerjük az érzést milyen kellemes élmény belépni egy ízlésesen feldíszített bevásárlóközpontba, üzletbe vagy kívülről megpillantani egy családi ház idillien melengető fényét az ablakán keresztül.

  Azonban azzal is mindannyian tisztában vagyunk, ha épp hirdetjük lakásunkat, hogy az otthon érzete ideiglenes kell, hogy legyen és ez a dekorációban is testet kell öltsön. Nem díszíthetjük agyon azt az ingatlant, amit nap mint nap akár több érdeklődő is látogathat. Nem rejthetjük el a lakás lényegi valóját több réteg csecsebecsével és főként nem szabad maradandó nyomot hagyó kreatív megvalósításra vetemednünk, ugyanakkor nem kell lemondanunk arról, hogy becsempésszünk egy keveset a karácsony varázsából.

   

  Tovább olvasok

 • Energetikai Tanúsítvány

  Energetikai Tanúsítvány

   

  Energetikai Tanúsítvány
  Hitelesített Energetikai tanúsítvány
  (lakás zöldkártya)

   

  • Miért kell?

  • Mihez kell?

  • Ki készíti el?

  • Mennyibe kerül?

  • Meddig érvényes?

   

  Az európai unió az 1980-as évektől kezdett figyelmet fordítani az épületek energiahatékonyságára, a figyelmet felhívni a megújuló energiaforrások használatára. Így tervezték elérni az általános fogyasztás csökkentését.

  Magyarországon a háztartások az összes energia 35-45 százalékát használják fel, így mindenképp érdemes takarékossági intézkedéseket bevezetni. Nálunk a felhasznált energia hozzávetőleg 80 százalékát fűtésre és használati melegvíz-előállításra használjuk, a maradék 20 százalékot világításra, a háztartási gépek működtetésére.
   

  Hazánkban 2009-ben került bevezetésre ennek a szabályozása. A 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet szerint tanúsítani kell az épületek energetikai jellemzőit. Ennek célja nálunk is az épületek kevesebb energia használata.

  Tovább olvasok

 • Milyen költségeim vannak ingatlan vásárlása vagy eladása esetén?

  Szinte minden adásvétel előtt találkozom a következő kérdésekkel:

  • Mit kell fizetni ingatlan vásárlása esetén a vételáron felül?
  • Kell-e adót fizetni ingatlan vásárlása esetén?

  Egy ingatlan eladása vagy megvétele nem része a napi rutinfeladatainknak, így teljesen természetes, ha nincs átfogó ismeretünk ez ügyben. Érdemes minden alkalommal pontos információt szerezni a legújabb illetéktörvény módosításokról, hiszen ez akár évről-évre is változhat. Nem biztos, hogy ma ugyanolyan összegekkel kell számolnunk, mint régen vagy akár pár évvel ezelőtt. Erről részletes tájékoztatást adhat az adóhivatal, utána lehet keresni az interneten, valamint az adásvételt megkötő ügyvéd is segítséget nyújthat a kérdésben. Utóbbi jó esetben fel is hívja a figyelmet mindkét fél fizetési kötelezettségére legkésőbb a szerződés megkötésével egyidejűleg.

  Tovább olvasok